ZorgMies maakt het leven leuker!

NIEUWS

Woensdag 10 juni 2015, ad.nl

ZorgMies Nederland feliciteert Dordts verpleeghuis met 'tovertafel'! 

Demente ouderen die spontaan in beweging komen en met elkaar bezig zijn: in het Dubbeldamse verpleeghuis Het Parkhuis kijken ze er niet meer van op. De oorzaak? Een ingenieus computerspel op tafel.

De stiltehoek op de eerste verdieping is geen stiltehoek meer. Een heuse 'tovertafel' maakt dat het er een drukte van belang is. "Noem het maar de beleefhoek," zegt teamleidster Marianne Bartelse. Vandaag wordt de tovertafel officieel in gebruik genomen. Het is de eerste in deze regio.

Vanuit een beamer in het plafond worden allerlei bewegende plaatjes  op een tafel geprojecteerd. Raakt iemand ze aan, dan veranderen ze van richting of van omvang.
Er zijn spellen op allerlei niveaus. Een vrouw probeert manmoedig de visjes te vangen, maar de 'diertjes' zwemmen onder haar armen door. 'Die krengen laten zich niet vangen,' zegt ze, en ze schatert het uit.

Even later verandert het vis-spel in een balspel, waarbij de mensen aan de tafel de bal in elkaars richting kunnen sturen. 'Ik doe 'm wel naar jou', zegt ze tegen haar buurvrouw. Die is al in een veel verder stadium van dementie. Veel verder dan de afbeelding nakijken komt ze niet. Als een bloem geprojecteerd wordt, slaagt ze er in haar vinger daarop te leggen. Een andere buurvrouw doezelt even weg, maar kijkt dan weer verrukt naar het schouwspel.

Sportschool
'Het lijkt allemaal niet veel,' vertelt Bartelse, 'maar voor deze mensen is dit wat de sportschool voor jonge mensen is.' Dat is van een onvoorstelbaar belang: hoe meer er bewogen wordt, hoe meer de hersenen gestimuleerd worden, hoe meer het dementieproces geremd wordt. Daar komt nog eens bij dat de bewoners van Het Parkhuis veelal al zo veel last van hun aandoening hebben, dat groepsactiviteiten weinig zin hebben. 'Dan zijn er altijd wel een paar die wegzakken. Daarom doen we het meeste in één-op-één-contacten. Maar hier doen mensen spontaan weer dingen samen.'

Aanstekelijk
De stiltehoek is dan ook voltooid verleden tijd. Een stille hoek noodt toch al niet zo uit om te gaan zitten, was de ervaring. Nu is deze plek, waar bewoners van drie afdelingen spontaan aan kunnen komen waaien, een zoete inval geworden. De tovertafel staat van 's morgens vroeg tot 's avonds aan. Wie er langs komt, moet zich inhouden om niet mee te doen. Ook op familieleden werkt het aanstekelijk.

Personeel
Bartelse is blij met het leven in de brouwerij. 'Het geeft ons als personeel ook tijd om weer andere dingen te doen. Je kunt met een andere bewoner bezig zijn, of je doet op de laptop wat werk terwijl je kijkt wat er gebeurt. Als er even niemand is, ga ik hier ook wel eens zitten werken. Dat maakt het voor bewoners ook weer leuker om hier te komen zitten.' 

ZorgMies Nederland feliciteert Het Parkhuis met de ingebruikname van de tovertafel!

Terug